Majoritatea tipurilor de marmura se formeaza la limite plate de convergenta unde anumite zone din scoarta terestra sunt expuse metamorfismului regional. Anumite tipuri de marmura se formeaza prin intermediul metamorfismului de contact cand lava fierbinte incalzeste calcarul sau dolomita.
Inainte ca procesul de metamorfism sa se produca, calcita din calcar se formeaza adesea din materiale fosile si resturi biologice. In timpul acestui proces, calcita se recristalizeaza iar textura rocii se schimba. In etapele anterioare ale transformarii calcarului in marmura, cristalele de calcita din roca sunt foarte mici. Daca am sparge o bucata proaspata de marmura, acestea ar putea fi recunoscute dupa aspectul lor stralucitor, ca de oglinda ce reflecta lumina atunci cand aceasta este miscata la soare.
Pe masura ce metamorfismul progreseaza, cristalele cresc mai mari si pot fi mai usor recunoscute. Prin intermediul cristalizarii, fosilele si structurile de sedimente de calcarĀ sunt ascunse sau inlaturate. De asemenea, recristalizarea are loc fara sa se formeze sistozitarea, proces intalnit la rocile supuse deteriorarii directe datorita presiunii platourilor convergente.
Cea mai raspandita industrie in care se utilizeaza marmura la noi in tara este industria producatoare de cruci marmura